Link Exchange

Sekiranya anda menyenaraikan blog ...LISTED!!! dan/atau VOICES AROUND di blog anda, tetapi blog anda tidak tersenarai di dalam "Honour List" di bawah ini, mohon tinggalkan mesej di VOICES AROUND


Terima kasih!!


Tuesday, September 13, 2011

AND THEY TALK ABOUT BEING MALAYSIAN FIRST ! Poooorah .....

DINTURTLE
KINI setelah berpuluh tahun sekolah cina wujud dan berkembang maju, ternyata NEEDS / KEPERLUAN untuk mempertahankan budaya ibunda itu telah mengatasi tanggungjawab yang lebih utama iaitu menjunjung status Bahasa Resmi Negara, Bahasa Kebangsaan kita yang wajib setiap rakyat Malaysia fasih.  

DULU mungkin pemimpin kita tidak nampak akan kesan negatif sekolah vernakular keatas masyarakat majmuk seperti kita. Pemimpin DULU bersangka baik bahawa kaum bukan Melayu sedar akan tanggungjawab mereka sebagai rakyat untuk fasih dalam Bahasa Kebangsaan disamping mengekalkan bahasa ibunda masing-masing. Mereka juga beranggapan murid-murid tetap berinteraksi antara kaum walaupun wujud sekolah vernakular.

Malangnya perkara sebaliknya berlaku bilamana Bahasa Kebangsaan dipinggirkan dan bahasa ibunda pula yang diutamakan dan interaksi antara kaum hampir tidak berlaku.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...LISTED !!!

Demi Negara - Recent Comments

D' L I S T E D ! ! !

This List

The Other List

In List