Recent Posts

Link Exchange

Sekiranya anda menyenaraikan blog ...LISTED!!! dan/atau VOICES AROUND di blog anda, tetapi blog anda tidak tersenarai di dalam "Honour List" di bawah ini, mohon tinggalkan mesej di VOICES AROUND


Terima kasih!!


Saturday, August 20, 2011

Payah .... kalau bos besar dah tak betul jalan, kena pulak bos-bos kecil jenis kaki bodek ...


DIN TURTLE 

Apahal kita pula yang kena bersikap APOLOGETIK kepada mereka yang tidak hormat kepada tanggungjawab sebagai rakyat yang seharusnya WAJIB fasih dalam Bahasa Kebangsaan terlebih dahulu sebelum mahir dalam bahasa negara lain ? ! 

Bayangkan bila berdepan dengan cina yang perasan warganegara Malaysia tetapi tidak fasih dalam Bahasa Kebangsaan Malaysia ...... atau orang india, ............... atau orang Bangla, atau orang Myanmar, atau orang Jawa, atau orang Vietnam, atau orang Kemboja, atau orang Filipina atau orang Africa ..... maksud saya alangkah baiknya jika pegawai Polis kita mahir dalam setiap bahasa mereka, pasti senang tugas mereka kan , kan , kan ? 

VOICES AROUND

Kenapa nak siasat pegawai polis ni? Kenapa tidak siasat orang yang tidak boleh bertutur Bahasa Melayu? Macam mana orang itu boleh ada di sini? Pelancong ke dia ni? Pendatang haram ke ni? Yang pastinya orang Malaysia sudah tentu boleh berkomunikasi dengan Bahasa Melayu.

Jadi mulai hari ini, kalau ada orang yang repot polis mengadu yang dia kena suruh "balik negeri", siasat si pengadu tu dulu. Jangan dok cepat nak berlutut. Apa kejadahnya orang Malaysia tak boleh cakap Bahasa Melayu.?

VOICES AROUND

Itulah penyakit "melutut / apologetic" melebihi batas tidak habis-habis sampai kepala hotak pun sudah jadi kepala lutut!

Mari kena baca statement kepala lutut ini....


 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...LISTED !!!

Demi Negara - Recent Comments

D' L I S T E D ! ! !

This List

The Other List

In List